joomlarulit.com

Igor Sirbu este fotograf profesionist. Participant al Premiului Fotograful Anului 2016 la categoria Landscape/Travel Photography. A acces în finală concursului.


- De cât timp faci fotografie la nivel profesionist? Cum ai devenit fotograf?

Fac fotografie de pe timpurile filmului „Svema”, camerelor „Smena” si a geamurilor astupate cu plapume. Am primit cadou o camera „Smena 8” cu care fotografiam colegii si vecinii. Imi parea o magie aparitia imaginii parca din nimic, cu ajutorul unei scule banale si a unor lichide chimice. Insa pasiunea s-a transformat in activitate. Pe timpuri nu aveai posibilitate sa monitorizezi procesul filmarii, vedeai rezultatul abea dupa developare, sau ba, cind te alegeai cu un film neecspus sau ars din cauza dozarii chimicatelor. Aveam o responsabilitate, fata de un eveniment la care eram angajat, cred ca de atunci a si inceput profesionalizmul.

 

 

- Fotografia pentru tine este o muncă sau un hobby? Sau poate şi una, şi alta?

Fotografia pentru mine este modul de exprimare, motivul de a crea. Cind hobbiul iti ocupa peste 50% din timpul de activitate, devine o munca.

 

  

- Cutreieri lumea cu expediţii fotografice? Unde ai fost deja? Ce ţări şi colţuri ale lumii intenţionezi să vizitezi în viitorul apropiat?

Nu am participat nici intr-o expeditie fotografica organizata de cineva. Fotografiez acolo unde ma pot afla la moment. Pentru un peisajist toata activitatea este o expeditie, mereu ai necesitatea de locuri noi de aventuri. Am cutreerat Carpatii Apuseni din Romania si muntii care marginesc Macedonia, Albania si Grecia. As dori sa ajung in Alpii elvetieni.

 

 

- Ce locuri ţi-au rămas în amintiri? Unde ai dori să te întorci iar şi iar?

Mai frumosi ca muntii sint doar numai muntii, magnetizmul lor ma atrag mereu. Acolo as dori sa revin oricind.

 

 

- Fotografiezi doar natura sau uneori, ca excepţie, abordezi alte stiluri, cum ar fi portretele, fotografia stradală?

Mi-ar fi plictisitor sa abordez numai o latura a artei fotografice. Practic fotografia de portret si cea stradala, dar mai pasionat sint de natura statica. Ma regasesc aici poate de aia ca sunt pictor dupa studiile de specialitate. Am pictat si pictez mai mult naturi statice si peisaje, cred  ca de aici si le simt mai liber exprimarea in fotografie. Cautarea noilor forme de exprimare te tine mereu intr-o stare proaspata de a crea.

 

 

- Ce subiecte ale peisajelor îţi trezesc interesul viu?

Apusul si asfintitul soarelui sint cele mai spectaculoase momente ale naturii. Totul deja este creat de natura. Fotograful indeplineste rolul de intermediar intre natura si spectator. Rolul fotografului este sa fie la locul si timpul potrivit. Soarele rasare si asfinteste pentru toti la fel, insa numai un artist are menirea sa observe aceste fenomene si sa le aduca celor care trec pe acelas drum, dar nu le observa.

 

 

- Ce este cel mai complicat să fotografiezi?

Starea.

 

 

- Abordezi un stil anumit?

Nu. Exista o maniera in culoare, in abordare, specifica fiecarui fotograf in parte, care te caracterizeaza. Imi place sa incerc diferite stiluri, aceasta ma face sa fiu mereu intr-o cautare si sa nu ma plictisesc.


 

 

- Foloseşti dispozitive neobişnuite în procesul de lucru? Poate dispozitive improvizate?

Se intimpla sa impovizez atunci cind nu am la indemina treipiedul si am necesitatea sa fac o panorama. Am exersat sa o fac de la mina, rasucindu-ma in jurul axei proprii. Des uitam sau ma leneveam sa iau trepiedul din cauza greutatii in plus. In hoinareala dupa peisaje, indeosebi prin munti, conteaza fiecare gram  carat in rucsac.

 

 

- Împărtăşeşte-ne un lifehack. Cum ar fi în ce lumină este mai bine să fotografiezi clădirile sau cum să obţii o imagine frumoasă şi lină a apei?

Cele mai spectaculoase peisaje sint cele fotografiate la rasaritul soarelui si inca vre-o ora dupa. Acelas lucru se intimpla si la asfintit. In aceaste perioade dispunem de o lumina placuta si difuza care cade sub un unghi care ne deseana umbre si lumini expresive, datorita carora o sa obtinem o imagine in volum.

O imagine frumoasa a apei o putem obtine la expuneri lungi cit e posibil. Daca nu e posibil folosim un filtru cu densitate neutra.

 

 

- În opinia ta, cum se deosebeşte o fotografie bună de una mediocră? Care trebuie să fie criteriul de apreciere?

Fotografia buna iti sustrage atentia macar pentru citeva secunde. Daca ai revenit, atunci merita.


 

  

- Împărtăşeşte-ne planurile tale pentru viitorul apropiat. Ai dori să însuşeşti un nou proces fotografic?

Profesionalismul in opinia mea nu are limite. Timpul dicteaza noi performante, tehnologiile inainteaza cu viteza gindului.Ma stradui mereu sa fiu in priza,  sa studiez. Fotografia moderna subintelege tehnologie + creatie. Imi planific organizarea unei expozitii. Sint de parerea ca fotografia impimata are o alta priza asupra spectatorului.

 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu
 • Igor-Sirbu

 

Foto: Igor Sirbu

Яндекс.Метрика
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…